
الشرق الاوسط (انگلستان)
رئیس جمهور ایران روز گذشته به پاسخ دادن ایران ظرف کمتر از یک هفته به هر طرفی که تصمیم به خروج از توافقنامه هستهای بگیرد اشاره کرد. او با اعلام این که «کشورش آغازگر خروج» نخواهد بود به طور ضمنی به دولت آمریکا هشدار داد اگر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز ١٢ مه آینده خروج واشنگتن را از توافقنامه هستهای اعلام کند، از کارش پشیمان میشود.
روحانی به مناسبت روز ملی فناوری هستهای سخنرانی کرد که ١٢ سال پیش رئیس جمهور قبلی محافظه کار محمود احمدی نژاد آن را پایه گذاری کرد.
روحانی در پیامی به منتقدان داخلی توافقنامه هستهای، تکذیب کرد که دولت او توسعه برنامه هستهای را تحت تأثیر توافقنامه هستهای وین که در ژوئیه ٢٠١٥ بین تهران و شش کشور جهان امضا شد، متوقف کرده است. وی افزود: «تحریم ها نخواهد توانست ملت ایران را تسلیم کند».
روحانی هنگام افتتاح ٨٣ پروژه در چارچوب برنامه هستهای ایران گفت: «اعلام دستاوردها پیام های زیادی برای کسانی دارد که گمان می کنند فعالیت هستهای در زمان دولت دوازدهم یا یازدهم (دولت نخست روحانی) متوقف یا کُند شده است. ما به صراحت به ملت ایران اعلام میکنیم صنعت هستهای با سرعت و دقت و توانایی بیشتر به حرکت خود ادامه میدهد».
روحانی دولت ترامپ را به نقض توافقنامه هستهای طی ١٥ ماه اجرای این توافقنامه متهم کرد و گفت: «برخی طرفها کارهایی انجام میدهند تا ما توافقنامه هستهای را به دست خود نقض کنیم… اگر توافقنامه هستهای را نقض کنیم بهای آن را خواهید پرداخت. شما نمیتوانید توافقنامه هستهای را به زیان ملت ایران نقض کنید».
روحانی به طور ضمنی موضع گیری های منفی رئیس جمهور آمریکا درباره توافقنامه هستهای را گواه موفقیت سیاست دولتش دانست و در عین حال تأکید کرد همه طرفهای این توافقنامه از آن سود بردهاند و برخلاف آنچه ترامپ میگوید این توافقنامه به زیان آمریکا نبوده است.
روحانی گفت: «ساختار توافقنامه هستهای همچنان پابرجاست و این یکی از نکات مهمی است که نمایندگان ملت در مذاکرات هستهای آن را مدنظر قرار دادند». او افزود: «ساختار توافقنامه هستهای با گذشت یک یا چند روز فرونمیپاشد… چند توئیت منتشر کردند و گمان کردند با توئیت میتوانند توافقنامه هستهای را به لرزه درآورند ولی تاکنون موفق به این کار نشدهاند».
طعنه زدن روحانی به ترامپ پایان سخنانش نبود بلکه او امکان خروج واشنگتن را از توافقنامه هستهای مطرح کرد تا ایرانی ها را از نظر ذهنی برای خروج آمریکا از این توافقنامه آماده کند. او گفت: «اگر توافقنامه هستهای از طرف دیگران ضربه بخورد، ما در افکار عمومی جهان پیروز هستیم».
روحانی همچنین گفت خروج طرف دیگر از توافقنامه هسته ای موجب از دست رفتن ارزش و اعتبار آنها (آمریکاییها) خواهد شد. او افزود: «ما آماده برای هر شرایطی در توافقنامه هستهای هستیم و مشکلی برای ما و فناوری هستهای و معیشت ایرانیها وجود ندارد. صبر ملت ما بیشتر از آن است که تصور میکنند».
روحانی پایبندی خود را به دو نیرو اعلام و نیروی نخست را قدرت نرم توصیف کرد که اشاره ای به سیاست خارجی بود. او نیروی دوم را قدرت سخت توصیف کرد که منظورش تقویت فعالیت هسته ای و برنامه تسلیحاتی ایران است. او از سیاست خارجی به ویژه در زمینه امضای توافقنامه هستهای و مذاکره با کشورهای غربی دفاع کرد و گفت: «این روی دیگر قدرت ایران است».
رئیس جمهور ایران گفت تقویت توانایی های کشورش «به معنای قدرت مشروع و مفید برای کشور است نه قدرتی که برپایه تهدید و تجاوز باشد». وی افزود هدف از این کار، حفظ منافع ملی و ثبات و امنیت منطقهای و صلح جهانی است.
روحانی در پاسخ به انتقادات از سیاست خارجی ایران گفت دولت او به مسیر دیپلماسی به سرعت ادامه خواهد داد. او به امکان ادامه مسیر بدون دیپلماسی اشاره کرد ولی گفت هزینه آن برای ایران سنگین است اما یادآور شد «دیپلماسی موانع را از پیش رو بر میدارد و هزینه دستیابی به فناوری را کاهش میدهد».
او درباره اختلافات داخلی در ایران هشدار داد و در این خصوص گفت: «اگر مشکلی در ایران باشد دشمنان آن را بزرگنمایی می کنند و گمان میکنند ما راه حل نداریم».
روحانی گفت کشورش بعد از آغاز اجرای توافقنامه هستهای در ماه ژانویه ٢٠١٦ تاکنون ١٢٠ دستاورد مهم داشته است. به گفته روحانی، تهران برای توسعه توانایی هستهای خود از جمله وارد شدن به بازار تجارت هستهای از حمایت چین و روسیه و کشورهای اروپایی برخوردار شد.
روحانی مدعی شد روابط کشورش با همسایگان «دوستانه خواهد بود» و انتقادات درباره نقش منطقهای تهران را رد کرد و آن را «کاملاً اشتباه» دانست.